Cara Mudah memasak Ikan emas panggang serbuk karri sedap

Kategori : Masakan khas Jambi

Ikan emas panggang serbuk karri. Bahan-bahan: ayam / ikan ramuan: bawang putih, serbuk kari, daun serai & minyak makan Selamat menjalani ibadat berpuasa kepada umat islam seluruh dunia. Resepi Kari Ikan Bawal yang mudah dan sedap. Untuk masakan kari Che Nom suka tambah sedikit serbuk cili supaya dapat mengimbangi rasa rempah dan pedas serta warna kuah kari juga akan menjadi lebih cantik.

Ikan emas panggang serbuk karri Kari ikan antara makanan favourite Iday. Biasanya kalau makan dekat mamak, memang menu wajib Iday dan Islam. Iday sebelum ni memang tak pandai nak masak kari ikan sebab Iday rasa macam remeh pulak nak masak rempah kari tu. Anda dapat mengolah Ikan emas panggang serbuk karri dengan 4 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Ikan emas panggang serbuk karri :

  1. Siapkan 1 ekor ikan emas.
  2. Siapkan 2 x cubit garam, knor/ajinomoto, serbuk karri.
  3. Siapkan Secukupnya minyak untuk memanggang(saya punya sudah terlebih).
  4. Sediakan Nota: serbuk karri dalam botol ya bunda, bukan yg biasa.

Sebut saja kari ikan, pastinya kita terbayang kari ikan mamak. Kari ikan sememangnya antara menu masakan kegemaran saya. Sebenarnya untuk memasak kari ikan taklah sesusah mana. Bahan-bahan yang digunakan pun agak mudah dan simple.

Cara memasak Ikan emas panggang serbuk karri :

  1. Siangi ikan emas, belah perut, keluarkan isi dan insang nya, iris badannya ikut selera masing2agar ikan cepat masak, simpan kedalam piring yg besar lalu lumurkan secubit garam, knor, serbuk karri di seluruh badan ikan. Balik ikan lumurkan lagi secubit garam, knor, dan serbuk karri hingga rata..
  2. Panaskan pemanggang(saya pakai happy call) tambahkan sedikit minyak. Panggang dengan api kecil setelah 10 menitan di balik dan biarkan 10 menitan. Kalau ingin lebih garing jugak boleh lalu angkat dan sajikan..
  3. Kalok yang ini pake serbuk karri ayam+ serbuk cabe, hasilnya begini deh agak melekat dan agak kotor gitu, tapi tetep enak kok..

Artikel ini akan memberikan informasi terkait resep jitu umpan ikan mas secara lengkap. Banyak kategori umpan khsus ikan mas yang disajikan pada tulisan ini, seperti umpan untuk kolam hijau, keruh, dingin, resep umpan murah dan lain-lain. Banyak cara serta jenis dalam memilih masakan dari ikan tenggiri, baik dimasak dengan cara digoreng, di sup ataupun di panggang. Resepi Kari Ikan Kembung atau Resepi Gulai Ikan Termenung. Mari kita sedia campuran karinya. iaitu campurkan serbuk kari bersama separuh bawang merah yang di potong kecil atau di kisar tadi, daun kari dan kemudian tambah air asam juga santan dan kacau kacau kacau. tapi cara yang lebih.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :