Resep: Gulai tempoyak ikan patin sedap

Kategori : Masakan khas Sumatera Selatan

Gulai tempoyak ikan patin. Resipi popular dari Temerloh Pahang ini sangat istimewa digabungkan dengan ikan patin yang manis dan rasa masam manis tempoyak. Masakan khas Palembang berupa tempoyak ikan patin yang bercita rasa manis dan pedas. Adonan tempoyak dibuat dengan cara menyiapkan daging durian, baik durian lokal atau durian monthong (kurang bagus karena terlalu banyak mengandung gas dan air).

Gulai tempoyak ikan patin TEMERLOH : Sebut sahaja gulai tempoyak ikan patin, nama Selera Patin Bangau di Kampung Bangau Tanjung pasti menjadi kebanggaan Rohazlina memulakan perusahaan gulai tempoyak ikan patin ini setelah mendapat inspirasi daripada kejayaan perumahan ternakan ikan patin sangkar di. Resepi Masakan Tempoyak Ikan Patin #tempoyakikanpatin #resepitempoyak #tempoyak. Resepi istimewa & asli daripada Temerloh Pahang, Bandar Ikan Patin. Anda dapat memasak Gulai tempoyak ikan patin dengan 4 bumbu and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat masakan tersebut.

Bahan-bahan dari Gulai tempoyak ikan patin :

  1. Siapkan seekor ikan patin.
  2. Sediakan sesenduk tempoyak (durian bacem).
  3. Sediakan sedikit kunyit hdp (uleg).
  4. Siapkan sesenduk cabe rawit.

Ikan Patin Masak Tempoyak Cili Api. Resep TEMPOYAK IKAN PATIN от : Selia Tiara Resep tempoyak ikan patin ini sangat enak saat sudah selesai dimasak, memasaknyapun tidak sesulit yang dipikirkan dan. Resep Gulai Kepala Ikan Kakap merupakan salah satu resep masakan ikan yang sangat terkenal di Indonesia. Lumuri ikan patin dengan air asam dan garam.

Cara memasak Gulai tempoyak ikan patin :

  1. Ikan potong kecil basuh bersih n ketepikan.
  2. Didihkan air secukup nya masuk kan tempoyak plus cabe.
  3. Masuk kan juga kunyit didihkan sebentar.
  4. Last masuk kan potongan ikan tambah kan perasa n garam.
  5. Siap dechh....d coba ya enak bgt loh.

Ikan patin bukan sahaja terkenal dengan keseronokan untuk dipancing, malah ramai di kalangan masyarakat Malaysia yang bukan kaki pancing turut mengakui bahawa hidangan ikan patin cukup menyelerakan. Hidangan yang paling popular pastilah gulai tempoyak ikan patin. Masak tempoyak/gulai tempoyak ni antara hidangan yang mudah dan cepat untuk disediakan. Gulai tempoyak lebih sinonim dengan ikan patin kalau kat daerah Temerloh. Kalau nak makan gulai tempoyak ikan patin kat Temerloh jangan tersalah pilih kedai.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :