Resep: NASI DAGANG sedap

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

NASI DAGANG. Nasi dagang adalah makanan Malaysia dan Indonesia berupa nasi yang ditanak dengan santan kelapa, dan disajikan dengan kari ikan tongkol. Hidangan ini berasal dari daerah Terengganu dan Kelantan. Rempah Gulai Nasi Dagang Asli Terengganu - www.nasidagang.com.

NASI DAGANG Sedangkan nasi dagang Kelantan pula banyak menggunakan ikan tongkol silver yang mempunyai isi hitam. Banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan dan Terengganu. Nasi dagang adalah hidangan nasi tradisi dan makanan sarapan yang agak popular di negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, seperti Terengganu dan Kelantan serta Wilayah Pattani Selatan. Anda dapat memasak NASI DAGANG dengan 9 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah masakan tersebut.

Bahan-bahan dari NASI DAGANG :

 1. Siapkan 2 cup beras, cuci bersih, tiriskan.
 2. Sediakan 10 siung bawang merah, iris halus.
 3. Sediakan 3 siung bawang putih, iris halus.
 4. Siapkan 2 ruas jahe, iris halus.
 5. Siapkan 1 1/2 sdt halba.
 6. Siapkan 1/2 sdt garam.
 7. Sediakan 3 sdm minyak goreng, untuk menumis.
 8. Sediakan Air ( disesuaikan dengan takaran memasak beras ).
 9. Siapkan Pelengkap : gulai ikan tongkol/sambal ikan tongkol.

Nama saje kawin dengan orang Kelantan, tapi banyak makanan dari negeri Cik Siti Wan Kembang ni yang kak ita tak boleh makan. Kalau nak makan kak ita kena masak sendiri. Citarasa Pantai Tmur kini di tempat mung. Bak per mung gi jauh kalu Mengapa memilih Nasi Dagang Kak Pah sebagai hidangan menjamu selera anda?

Cara memasak NASI DAGANG :

 1. Tumis irisan bawang merah, bawang putih dan jahe sampai harum. Setelah harum masukan halba, aduk..
 2. Lalu masukan beras, aduk sampai rata. Lalu tuang air aduk rata. Masak beras sampai air kering ( diaron )..
 3. Setelah kering pindahkan beras ke dandang untuk dikukus sampai nasi matang..
 4. Setelah nasi matang siap santap dengan gulai ikan tongkol..

Namun, terdetik di hati nak mencuba nasi dagang Mak Ngah yang sering digembar gemburkan sebagai nasi dagang Terengganu yang paling sedap di alam ini. Sedangkan nasi dagang Kelantan biasanya menggunakan beras dagang yang berwarna coklat. Ikan yang digunakan untuk nasi dagang Terengganu biasanya ikan Aya Hitam @ ikan tongkol yang. Concept: - Gift set - Design: * Traditional mix modern * Exclusive * Limited edition. Kalau dapat merasa nasi dagang yang kena dengan selera memang bertambah makan.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :